![](/media/lib/40/361px-full_length_hammerhead_ribozyme-48f6fb56d21dc1415341e5f8699f1be5.png)
RNA może powstawać spontanicznie
23 listopada 2009, 00:00Hipoteza tzw. świata RNA, zgodnie z którą pierwsze formy życia na Ziemi wykorzystywały cząsteczki RNA zarówno jako nośnik informacji genetycznej, jak i cząsteczki o charakterze enzymów, jest jedną z najpopularniejszych teorii dotyczących początków życia na naszej planecie. Najnowsze dane, dostarczone przez włoskich naukowców, dodatkowo umacniają wiarygodność tej hipotezy.
![](/media/lib/40/grypa-65b464375776af71e1226bfc1f9a95c3.jpg)
Pacjencie, zdiagnozuj się sam
14 listopada 2009, 12:19Aby przeprowadzić wstępną diagnostykę wielu chorób, wcale nie potrzeba skomplikowanej aparatury - udowadniają australijscy badacze. Aby odciążyć lekarzy i ułatwić życie pacjentom, stworzyli oni aplikację, która po uruchomieniu na zwykłym komputerze jest w stanie stworzyć listę możliwych schorzeń na podstawie analizy dźwięków powstających podczas kaszlu.
![](/media/lib/55/c-4-002f92dcf597526c0d8f3899b4cd1e59.jpg)
Rośliny kontra materiał wybuchowy
12 października 2009, 12:13Usuwanie zanieczyszczeń materiałami wybuchowymi jest wyjątkowo trudnym zadaniem. Dzięki transgenicznym roślinom, które dysponują enzymem rozkładającym RDX, zwany potocznie heksogenem, powinno się to jednak wkrótce zmienić (Journal of Biological Chemistry).
![](/media/lib/55/kasztany-769c5a4b27bfa3e7d25c847a42f2702e.jpg)
Zagadka pajęczych "lęków"
5 października 2009, 08:38Królewskie Stowarzyszenie Chemiczne (Royal Society of Chemistry, RSC) oferuje 300 funtów każdemu, kto znajdzie naukowe dowody potwierdzające pewną ludową mądrość. Chodzi o twierdzenie, że pająki boją się kasztanów i wystarczy położyć kilka nasion przy oknie lub drzwiach, by nie dostały się do domu.
![](/media/lib/49/zielona-herbata-filizanka-21dc32963fcd4bb2d07b88a983b4cc1c.jpg)
Herbata wzmocni kości
17 września 2009, 08:42Dotąd zieloną herbatę badano raczej w kontekście zapobiegania nowotworom, chorobom serca czy wydłużania życia. Okazuje się jednak, że napój ten sprzyja zdrowiu kości: stymuluje ich formowanie i spowalnia rozkład. Wiele wskazuje na to, że może pomóc w leczeniu osteoporozy i innych chorób układu kostnego (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/29/fchv-ca1254308816b5aaf599cc8ca0135e14.jpg)
Znaleźli sposób na wodorowe tankowanie
2 września 2009, 17:11Naukowcy z Los Alamos National Laboratory i University of Alabama dokonali znaczącego kroku na drodze ku ekonomicznie opłacalnym samochodom napędzanym wodorem. Wodór to świetne paliwo, jednak bardzo trudno go przechowywać.
![](/media/lib/53/kudzu-d6290ca3e940100c882887f7b80b4cf3.jpg)
Pożyteczne wykorzystanie chwastów
28 sierpnia 2009, 08:56Kudzu (Pueraria lobata), inaczej ołownik łatkowaty, to szybko rosnące pnącze z rodziny bobowatych, które kiedyś wykorzystywano w USA do zapobiegania erozji gleby. Teraz roślina stała się uciążliwym chwastem i porasta niemal 10 mln akrów gruntu w południowo-wschodnich stanach. Okazuje się jednak, że ekstrakt z jej korzeni stanowi świetny suplement dla ludzi z zespołem metabolicznym (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/53/mango-7183b4a3d4a53e4fdccdb553a16069e0.jpg)
Odkażająca pestka
17 sierpnia 2009, 08:37Pestka wrzucona do naczynia z pokrojonym awokado oszukuje owoc, że nadal jest cały, co zapobiega utlenianiu i czernieniu. Teraz wygląda na to, że bezużyteczne dotąd pestki mango zostaną wykorzystane jako naturalne konserwanty, chroniące konsumentów przed listeriozą (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/53/switzer-spears-ab7eae7f11a26b61099be2b0e49f85a4.jpg)
Tlenkowe "nanowłócznie", lepsze ogniwa
14 sierpnia 2009, 15:23Hodowanie i precyzyjne pozycjonowanie na krzemowym podłożu mikroskopijnych kryształów tlenku cynku o kształcie włóczni może zwiększyć wydajność baterii słonecznych.
![](/media/lib/52/konwalie-c0eae3bb4df82ee99e9589524750dbab.jpg)
Wpływ zapachu na geny
23 lipca 2009, 08:54Zdenerwowany? Powąchaj cytrynę, mango lub lawendę. Japońscy naukowcy jako pierwsi wykazali, że inhalowanie określonych zapachów zmienia aktywność genów i oddziałuje na biochemię krwi w taki sposób, iż zmniejsza to stres (Journal of Agricultural and Food Chemistry).